Szavazólap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A finn elnökválasztás során szavazólapot dobnak egy urnába.

A szavazólap egy olyan eszköz, amellyel a választásokon szavazatokat adnak le, manapság titkos szavazásnál gyakran egy papírlap, történelmileg azonban számos más tárgyat is használtak szavazásra.[1]

Történelem[szerkesztés]

Az ókori Görögországban a polgárok törött kerámiadarabokra karcoltak neveket a kiközösítési eljárások ("cserépszavazás" vagy osztracizmus) során.

A lex Gabinia tabellaria bevezetését követően Rómában használták először a papíralapú szavazólapokat a választások lebonyolítására.

Az ókori Indiában, i.sz. 920 körül, Tamil Naduban a falusi közgyűlési választásokon pálmaleveleket használtak. A jelöltek nevével ellátott pálmaleveleket egy iszapos edénybe tették számolás céljából. Ezt Kudavolai rendszernek hívták.[2][3][4]

Amerikában először 1629-ben használtak papíralapú szavazócédulákat a Massachusetts-öböl Kolónián a Salem Church lelkészének kiválasztására.[5] A szavazólapok a szavazók által megjelölt és biztosított papírdarabok voltak.

A titkos szavazás bevezetése előtt az amerikai politikai pártok szavazólapokat osztottak szét saját jelöltjeik listáján a párttámogatók számára, amelyeket az urnákba helyeztek el.

Szavazási rendszerek szerint[szerkesztés]

A választási rendszer típusától függően különböző szavazólapok használhatók. A preferenciális szavazólapok használata lehetővé teszi jelöltek rangsorolását, míg a relatív többségi szavazás rendszere csak egy jelölt kiválasztását engedi. A jóváhagyó szavazólapon a szavazók nem állíthatnak sorrendet, de több jelöltre is szavazhatnak.

A pártlistás rendszerekben a listák lehetnek nyitottak vagy zártak.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ballot. Merriam-Webster. (Hozzáférés: 2012. november 7.)
  2. Panchayat Raj, Policy notes 2011-2012. Rural development & panchayat raj department, TN Government, India. (Hozzáférés: 2011. november 3.)
  3. Heritage in a park”, The Hindu, 2010. április 2.. [2010. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva] 
  4. Handbook on Kongu archaeological treasures”, The Hindu, 2005. június 27.. [2013. május 23-i dátummal az eredetiből archiválva] 
  5. Jones, Douglas W.. A Brief Illustrated History of Voting. University of Iowa Department of Computer Science.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Ballot című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.